POLDERMAN
Sleepdienst en Bergingsbedrijf
LEEN POLDERMAN

Een markante sleper en berger op de Westerschelde was Leen Polderman, gevestigd te Hansweert. Zijn activiteiten ontplooide hij simpelweg onder de naam L. Polderman, sleepdienst en bergingsbedrijf. Als er iets te verdienen viel op bergingsgebied in de buurt van Hansweert was Leen er met zijn boten als de kippen bij. Dat is niet zo verwonderlijk want Polderman was bij de Kamer van Koophandel oorspronkelijk ingeschreven als poelier. Voordat hij berger werd bracht Leen in de jaren vijftig geslachte kippen aan boord van binnenschepen die de sluizen van Hansweert passeerden. De vader van Leen Polderman was parlevinker (een varende kruidenier) in laatst genoemd dorp en daardoor was Leen al vroeg bekend met de facetten van de scheepvaart.
Met behulp van twee onderling met ijzeren balken verbonden roeiboten startte Leen Polderman in 1955 zijn eigen ankervisbedrijf. Heel wat ankers zijn op die manier in de buurt van Hansweert boven water gebracht. Na enige tijd kocht Polderman een kleine vlet met motorpompen aan boord voor het leegpompen van schepen die water maakten. Dat scheepje kwam goed van pas toen de binnenvaarttanker Nieuwendijk in de haven van Hansweert in aanvaring kwam en water maakte. Als de eerder besproken kippen was Leen erbij om met zijn pompen het schip boven water te houden.
Hij kreeg een ingeving dat bergingswerk wel eens profijtelijk zou kunnen zijn toen hij het binnenschip Matterhorn zijn anker zag verspelen. De berger in spe nam de positie van anker en ketting goed in zich op. Aangezien de binnenschipper graag wilde dat zijn anker geborgen werd, vroeg hij aan een plaatselijke ankervisser zich met het karweitje te belasten. Die ging echter op de verkeerde plaats vissen. Hij hoorde van de opmerkzaamheid van Polderman en riep diens assistentie in. Leen was daar best toe bereid als de opbrengst maar samen gedeeld werd. Zo geschiedde en een berger was geboren. Het betreffende anker was trouwens binnen vijf minuten boven water.
De meest bijzondere berging was de van het zeeschip ‘Neuwied’ in 1966. Dit schip was in de omgeving van Hansweert gezonken en werd door het bergingsbedrijf van Polderman geborgen. De berging gebeurde volgens het Donald Duck principe. Het schip werd onderwater vol gepompt met kunststof balletjes, hierdoor werd het drijfvermogen verhoogd. Na deze berging vond men vele jaren later nog balletjes in de omgeving van Hansweert
Nog verdere uitbreiding van de vloot werd gerealiseerd door de aankoop van een betonningsvaartuig dat aangepast werd tot bergingsschip Inktvis en door de jaren heen goede diensten zou bewijzen. Ook op sleepvaartgebied roerde Polderman zich geducht. De in 1946 in Engeland gebouwde Bombshell werd na 1974 een bekende verschijning op de Westerschelde.


Later werd van de firma Ribbens, eveneens uit Hansweert, een tankscheepje aangekocht, dat door Polderman tot pomp- en bergingsvaartuig werd verbouwd.
Begin jaren tachtig volgden de 1000 Pk sterke voormalige Rotterdamse havensleepboten van Piet Smit Jr. te Rotterdam. De boten kregen de bekende "P" van Polderman in de schoorsteen en kregen de namen ALPHA en BRAVO .
Deze boten werden door Leen Polderman direct ingezet met de BOMSHELL om de gestrande coaster OTTER vlot te brengen.
Leen Polderman kon de ondergang van de ALCA niet voorkomen
De ruim 1200 pk (met straalbuis) sterke Duitse sleepboot Midgard III kwam in 1985 de vloot van Polderman versterken onder de naam ROOMPOT.
En als na een wat rustige periode er één klus was gevallen dan zei Leen Polderman altijd nummer twee komt eraan.
En ook hier had hij gelijk, de ROOMPOT moet van de kapitein achter vast maken op de UTVIKEN om hem tesamen met ALPA en CALYPSO vlot te brengen.
Na het jaar 2000 werden slepers van het bergingsbedrijf Van den Akker te Vlissingen overgenomen. We hebben het over de Scheldepoort 2 en 4. De laatste aanwinst is de ECHO, welke onder de naam BREEZAND had gevaren voor Van den Akker en van oorsprong de Rotterdamse Havensleepboot ENGELAND van de sleepdienst P. Smit Jr. te Rotterdam.
Leen Polderman met een zijn karakteristieke ondeugende blik.
Of hij hier een tweede opdracht had gekregen of van één euro meestal na een zware onderhandeling twee euro had gemaakt weten alleen de insiders.
 
Terug naar boven